Supă cremă de fasole

 

Unele arome sunt făcute pentru a fi nemuritoare: veșnic savoarea ce rămâne în urmă pe buze, căldura din piept ce se răspândește ca un vulcan, sau gustul care te poate transpune în alt moment, ca prin magie!
Iar când mâinile înghețate cuprind bolul de supă cremă de fasole, întâi timid, apoi mai curajoase, micul norișor aromat ce se unduie tentant deasupra mâncării deja îți fură un zâmbet pofticios.
Totul este asemenea unei călătorii realizate acum mult timp, dar a cărui pași îi cunoști deja. Întâi se strecoară gustul familiar de ceapă, pe care bunica mereu o presăra din abundență în aproape orice îndrăznea a-i apărea în cale.
Apoi, asemenea unei adieri trecătoare, urmează gustul cunoscut al morcovul, iar în mintea ta deja se conturează amintirea serilor petrecute cu prietena ta cea mai bună pe treptele din fața casei, ronțăind aceleași legume pe nesăturate. Mici condimente îți aduc frânturi din copilărie în gând, iar combinația jambonului cu cea a fasolii semnalizează apropierea destinației finale, către zilele simple dar bogate, alături de familie.
Pentru că mâncarea mereu reușește să te ducă acolo unde ai nevoie, la momentul potrivit, mereu un simbol neschimbător al vremurilor atât de schimbătoare.